Klart for Blæstaddagen 1. juni

blaestaddagen-collage-forhandsomtale

I år foregår Blæstaddagen allerede 1. juni! Årets tema er agronomi, innovasjon og valg. Møt de innovative bøndene Louise Gjør og Guro Sveberg, og få med deg politisk debatt med innledning fra Norges Bondelags leder Lars Petter Bartnes.

Blæstaddagen i Vang i Hamar har i fire år blitt holdt i siste halvdel av august. I år prøver vi i stedet 1. juni, for i alle fall å unngå skuronna.

Blæstaddagen er primært et utearrangement, hvor fagmiljøene på Landbrukssenteret Blæstad og Høgskolen i Innlandet campus Blæstad viser seg fram, sammen med andre sentrale aktører i landbruket.

Som vanlig blir det maskinutstilling og stands på tunet. En rekke firmaer som selger landbruksmaskiner kommer for å vise fram sine nyheter. Muligheter for en prøverunde blir det også.

Her blir det fin anledning for å stifte nærmere bekjentskap med virksomhetene som holder hus på Blæstad: Hedmarken landbrukskontor, Norsk Landbruksrådgiving Innlandet, Hedmark Bondelag, Høgskolen i Innlandet campus Blæstad, Hedemarken Regnskap, Vang Almenning, Frukt- og Bærrådgivingen Mjøsen og Blæstadlåven Kafé og Catering.

En rekke samarbeidspartnere fra landbruket kommer også til Blæstaddagen og setter opp stand. Det setter vi stor pris på! Nortura, Tine, Norsvin, Heidner, Sparebanken Hedmark, Tyr og Fylkesmannen i Hedmark er blant dem som blir å finne her.

Inspirasjonsforedrag fra Louise Gjør og Guro Sveberg

Første post på programmet, kl 12, er inspirasjonsforedrag fra de innovative bøndene Louise Gjør og Guro Sveberg. Louise Gjør er gårdsbutikkinnehaver og grønt- og eggprodusent i Stange Vestbygd, mens Guro Sveberg er forsker og storfeprodusent. På Blæstaddagen holder de foredrag om innovasjon og lønnsomhet, ut fra erfaringene de har gjort med sine satsinger.

Som før blir det markvandringer i forsøksfeltene på Blæstad i regi av Norsk Landbruksrådgiving Innlandet.

På tunet blir det liv og røre, med utekafé med smaksprøver av helgrillet lam, og Hedmark Bygdeungdomslag setter opp bane for presisjonskjøring med traktor.

Politisk debatt med innledning fra Norges Bondelags leder

Klokka 14.30 er det klart for politisk debatt. Norges Bondelags leder Lars Petter Bartnes innleder om jordbruksmeldinga og bonden – hva nå? Når han kommer til Blæstad er årets jordbruksforhandlinger ferdige, og en spennende stortingsvalgkamp står for døra. Hva forventer sjefen for landets ledende organisasjon for næringspolitikk og service i landbruket av politikerne nå?

De som deretter skal svare er et bredt panel bestående av første- og andrekandidater på partienes lister for stortingsvalget i Hedmark. Disse er klare:

  • Kristian Tonning Riise, H (toppkandidat)
  • Magne Rydland, KrF (toppkandidat)
  • Ole Frode Mikkelsgård, V (toppkandidat)
  • Emilie Enger Mehl, Sp (2. kandidat)
  • Nils Kristen Sandtrøen, Ap (2. kandidat på sikker plass)
  • Martin Løken, MDG (toppkandidat)
  • Ståle Støen, SV
  • Nils Øian, Pensjonistpartiet
  • Erling Behrens, Frp

Debattleder er Eva Nordlund, til daglig politisk kommentator i Nationen med eget nett-TV-program kalt Nordlunds kvarter. Fra før er hun blant annet kjent fra NRK og fra ledelse av mange debatter.

Framtida for Høgskolens campus på Blæstad

Blæstaddagen blir ekstra viktig i år, siden det nå er stor diskusjon rundt framtida for Høgskolen i Innlandets campus på Blæstad. Som kjent har Høgskolen satt i gang et prosjekt for å vurdere «hvordan man best kan sikre et robust landbruksfaglig miljø på lang sikt i Høgskolen i Innlandet». På Blæstaddagen vil Høgskolen vise fram hvilke utdanningsløp som i dag tilbys på Blæstad, og hva det betyr at utdanningen ligger i et sterkt jordbruksmiljø på Hedmarken.
Betydningen av kompetansemiljøet på Blæstad vil naturlig også bli et tema i forbindelse med den politiske debatten.

Hjertelig velkommen til en faglig spennende og sosialt aktiv dag på Blæstad! Gratis inngang!

Se hele programmet her:

blaestaddagen-program

You may also like...