4-500 inntok tunet på Blæstad

morten-berntsen2

400-500 personer besøkte Blæstaddagen 2017. Denne gangen foregikk alt ute på tunet og på jordene rundt. Det ble jammen en myldrende suksess!

Det var et trivelig liv på tunet dagen lang, og med programposter som samlet flere hundre interesserte.

Allerede under åpningen var det tettpakket foran scena. Det var damene som var i bresjen ved åpningen – først med åpning av konferansier Margrete Nøkleby og arrangementskomiteleder Hilde Hauge Langeland. Og så fikk publikum to fyrverkeri av noen inspirasjonsforedrag fra Louise Gjør og Guro Sveberg.

dsc_0063
Fra venstre: Hilde Hauge Langeland, Guro Sveberg, Margrete Nøkleby og Louise Gjør.

Louise Gjør tok for seg vegen fram til hun for et år siden åpnet Fredheim gårdsutsalg i Stange Vestbygd. Hennes råd var: Ta utdanning, ha alltid en økonom med på laget, tål å se andre rundt deg tjene penger, sørg for at det er ryddig ute på gården, bruk humor – og så er det bare å arbe!

Guro Sveberg, veterinær med fersk doktorgrad i kusex, la også vekt på utdanning.
– Men den eneste måten å bli skikkelig klok på, er å være «dum» og tørre å spørre. Og så må en følge hjertet. Jeg ble frarådet å spesialisere meg på ku, men jeg er helt sikker på at det var riktig å satse på det som jeg bryr meg mest om, sa hun.
Sammen med mannen sin driver hun Halstenshov gård i Løten, hvor dyra blir fôret kun med gras, og får gå fritt ut og inn hele gåret. Hun fortalte om hvordan de fikk leveringsavtale på kjøtt til stjernekokk Tom Victor Gausdal og med Nighthawk Diner, og oppsummerte:
Grip sjansen og hopp når du kan!

morten-berntsen4

Deretter var det markvandring i forsøksfelt, med fokus på ugrasharving og integrert plantevern. Solid interesse ute på jordet for det som Norsk Landbruksrådgiving Innlandet hadde å fortelle og vise fram.

morten-berntsen5

Tre av maskin-utstillerne hadde deretter maskindemonstrasjon ute på nabojordet, hvor diverse grashøstingsutstyr ble vist fram.

Gjennom dagen var det liv og røre på diverse stands på tunet, med varierte aktiviteter. Hamar-ordfører Einar Busterud prøvde seg blant annet med melkespannholding på Hedmark Bondelags stand. Godt over minuttet – slett ikke verst!

einar-busterud-melkespannkonkurranse
Hamar-ordfører Einar Busterud

Deretter var det klart for politisk debatt. Først var det Norges Bondelags leder, Lars Petter Bartnes, som entret scenen Så kom Hamar-ordfører Einar Busterud og fylkesråd Thomas Breen med flermillion-nyheter for Høgskolens campus på Blæstad. Se egen sak om stornyheten her: https://blaestad.no/2017/06/01/millioner-til-blaestad-satsing/
Og her er sak om Bartnes og den politiske debatten: https://www.bondelaget.no/nyheter/politikerpanelet-sats-pa-blastad-article97756-5063.html

dsc_0072

På kvelden arrangerte studentene åpen bondepub, hvor blant annet en stor andel av de ansatte på Blæstad deltok. Hit kom Anders Tangen, tidligere NRK- og P4-journalist og holdt et gørartig standup-foredrag om hvordan det er å flytte fra Tøyen til Øvre Vang! Ai, ai, ai som publikum kjente seg igjen i beskrivelsene av den innbarkede hedmarkingen! En herlig avslutning på en vellykket dag!

anders-tangen
Anders Tangen

 

You may also like...