Blæstaddagen 2025: Mer mat fra norsk korn – ikke minst av beredskapshensyn!

Rundt 100 gjester kom til gards på Blæstaddagen og fikk solid faglig påfyll om korn og ulike perspektiver knyttet til kornproduksjon i Norge.
«Mer mat fra norsk korn» var hovedtema for dagen, og naturlig nok ble klimaendringer og matberedskap viktige elementer under dagen. Blæstaddagen ble denne gangen arrangert for 14. gang!
Her finner du opptaket av hele Blæstaddagen 2025 – Mer mat fra norsk korn..
Åsmund Bjørnstad, professor emeritus ved NMBU, satte dagen med innlegg om korndyrking i et historisk perspektiv – og vi fikk høre om hvordan brød, øl og grøt har falt i ulik smak gjennom tidene. Ikke minst fortalte han om hvordan man gjennom historien har sett viktigheten av å ha tilpassede sorter i forhold til værforhold. Noe som vi alle kjenner igjen som høyst relevant i disse dager.
(Se innlegget ca.3 min. ut i opptaket.)
Kunnskap er avgjørende for beredskapen
Og det ble en naturlig oppfølger da Graminors Kristin Børresen ga oss et innlegg om sortsutvikling i forhold til klima og beredskap. Det foregår i stor grad ved Graminors anlegg ikke langt fra Blæstad. Hun viser ikke minst til at vårt naboland Sverige nå virkelig ser viktigheten av å ha plantekunnskap og nettopp satser store beløp på forskning og utvikling innen feltet.
Vi har gått fra 100% import av hvete på 70-tallet, til at vi nå er 75% sjølforsynt med mathvete her i landet, det er en utvikling som er utrolig viktig å videreføre i disse urolige tider, påpekte Graminor-sjefen.
(Se innlegget ca. 35 min. ut i opptaket.)
Og Shiori Koga hos Nofima fortalte om klassesystemet for mathvete og hvordan de nå ønsker å endre dette, sett i forhold til hva markedet har gitt beskjed om av hva de har behov for.
(Se innlegget ca. 1time og 5 min. ut i opptaket.)
Lunsjen var i tradisjonen tro norsk burger fra Bakken Øvre med tilbehør, noe som også i tradisjonen tro falt i god smak hos gjestene på Blæstaddagen.
Vi kan bruke fôrkorn til menneskemat
Etter påfyll av føde fortalte Martin Figge Eilertsen, tidligere student ved Universitet i Innlandet på Blæstad, om studentoppgave om fôrkorn, med studentbedriftsnavn Husmannsmel.
Jeg har selv prøvd ut fôrkorn til matlaging og vil hevde at vi kan bruke mer av det som dyra får i dag til menneskemat, sa Eilertsen.
Til syvende og sist mener han at det er sløsing av ressurser, og han ønsker at det meste av hveteproduksjon skal gå til mat for mennesker.
Studentoppgaven vant Innovasjonspris av Innlandet Bondelag og Sparebank 1 Østlandet.
(Se innlegget ca. 1 time og 30 min. ut i opptaket.)
Hans Christian Endrerud ved Universitetet i Innlandet holdt innlegg om systemer for lagring og tørking, og hva man bør gjøre for å unngå kvalitetstap.
(Se innlegget ca. 1 time og 56 min. ut i opptaket.)
Hva er vi redde for?
Lars Kjuus fra Norsk landbruksrådgivning var den som i løpet av dagen kanskje ga oss den tydeligste beskjeden om å ta beredskap på alvor.
Vi må ta ansvar for oss selv og egen gård, sa han og hadde en grundig gjennomgang av sårbarhetsfaktorer for både bonden og samfunnet.
Det er ingen tvil om at han og flere av foredragsholderne har en sterk anbefaling om at vi alle må tørre å se for oss ulike krisescenario.
Vi må gjøre oss tanker og forberede oss på hva hvis, konkluderte Kjuus og hadde med Munchs «Skrik»-maleri som symbolsk effekt.
(Se innlegget ca. 2 timer og 24 min. ut i opptaket.)
Avslutningsvis delte kornbonde Gjermund Ruud Skjeseth fra Romedal sine tanker om hvorfor han har satset solid på egen korntørke og lager.
Investeringene kan oppsummeres med dyrt, dyrt og dyrt, men det har vært tvingende nødvendig for at jeg skal drive som kornbonde. Det legger til rette for en drift og et liv slik jeg vil ha det, sa den framoverlente bonden.
(Se innlegget ca. 2 timer og 53 min. ut i opptaket.)
En stor takk!
Mari Hulleberg, fra Hedmarken landbrukskontor, ledet dagen på en god måte, og på vegne av alle arrangørene ved Landbrukssenteret på Blæstad, så takker vi for stort oppmøte, både fysisk og på nett.
Vi retter ikke minst en stor takk til Statsforvalteren i Innlandet for støtte til arrangementet, slik at dette blir et gratis tilbud for alle.
Vi håper alle hadde en faglig og sosialt god Blæstaddag!
Tekst/foto: Anette Strand Sletmoen, kommunikasjonsrådgiver Innlandet Bondelag

Gjermund Ruud Skjeseth


Lars Kjuus


Hans Christian Endrerud





