Blæstaddagen 2024: Miljøkrav med mål om fordeler for bonde og miljø
Blæstaddagen 2024 satte fokus på hva nye miljøkrav betyr for bonde og miljø, og et samlet korps av foredragsholdere fra ulike hold mener dette på sikt skal gi vinn – vinn for bonde og miljø.
Rundt 150 deltok på Blæstaddagen 24. oktober 2024 på landbrukssenteret i Vang utenfor Hamar, i tillegg til at mange også deltok gjennom webinar. Nye miljøkrav er tydelig et tema som berører og opptar mange i næringa, og vi fikk et bredt spekter av faktagrunnlag og tips fra fagpersoner om hvordan vi kan tilpasse oss nye krav.
Fikk du ikke med deg Blæstaddagen? Se presentasjoner under.
Hensyn til miljø og produksjon
Svein Øivind Solberg fra Høgskolen i Innlandet viste til at det årlig tilføres 1041 fullastede 24-meters vogntog, med totalvekt på 60 tonn, med nitrogen ut i Glomma årlig. Riktignok er det ikke landbruket som bidrar til alt dette, men landbruket bidrar uomtvistelig til utslippet. Forslag til nye krav er foreløpig ikke endelig vedtatt, men Thomas-Erik Smeby fra Statsforvalteren i Innlandet var tydelig på at endelige nye miljøkrav må hensynta både produksjon og miljø. Han viste til at ulike fagmiljøer har bidratt til kunnskapsgrunnlaget, og målet er nå å innføre ny forskrift fra 1. januar 2025, men da med overgangsordninger.
Det er ingen tvil om at det er behov for nye miljøkrav når vi ser situasjonen i vann og vassdrag, sa Smeby.
Finn Erlend Ødegaard fra Norges Bondelag holdt innlegg om nytt gjødselregelverk og konsekvenser for landbruket, og han påpekte at faglaget har vært tydelige i sine innspill om utfordringer for næringa. Men Ødegaard var også tydelig på at vi har et avrenningsproblem som også næringa må ta på alvor.
Solgte plogen
Lars Halvor Stokstad Oserud er bonde med korn og mjølk i Ullensaker i Akershus, og han kom med gode betraktninger i forhold til sine erfaringer med nye miljøkrav i nabofylket til Innlandet. Der har de hatt strengere krav gjennom noen år, og han sa at erfaringene så langt naturligvis har bydd på nye utfordringer, men samtidig ser man at kravene også vil kunne bidra til positiv effekt for både bonde og miljø.
Vi er nødt til å gjøre ting på nye måter, men det er også viktig med forutsigbarhet for bonden, sa Oserud.
Han sa at motivasjonen for redusert jordarbeiding knyttet til nye krav har vært gode avlinger, spare tid og diesel, RMP-tilskudd, men ikke minst å beholde jorda på jordet.
Vi solgte plogen for ikke å bli fristet til å bruke den, fortalte bonden.
Han oppsummert med at de har hatt gode avlinger med nye driftsformer knyttet til miljøkrav, og at det har vært utfordrende værsituasjoner som har ført til avlingssvikt de siste årene.
Krav er bra
Kari Bysveen fra Norsk Landbruksrådgivning(NLR) holdt et jordnært innlegg om hvilke fordeler miljøkravene har for jordlivet, og hvilke andre tiltak man kan gjøre for å bedre jordhelsen. Og hun er ikke i tvil:
Kravene er viktig for både klima, bonden i dag, men ikke minst for kommende generasjoner, sa Bysveen.
Hun var tydelig på at krav om utsatt og mindre jordarbeiding, samt fangvekster, er viktig og bra for alle parter. Hun minnet om viktigheten av å huske på jordhelsa, og at den er helt avgjørende for hva man til syvende og sist får av avlinger. Lars Kjuus, også fra NLR, snakket om tilpasninger og økonomi i nye miljøkrav. Han vekta at det er viktig med god planlegging og at nye miljøkrav ikke nødvendigvis betyr at man må gjøre store, dyre nyinvesteringer. Han og flere andre viste også til at det er gode RMP-tilskudd knyttet til tiltakene. Han kom blant annet med dette rådet:
Det enkle er ofte det beste, gjør det for din egen del, men også for å få ren Oslofjord!
Vi håper alle hadde en god faglig og sosial dag!
Her finner du presentasjoner fra de ulike innleggene under Blæstaddagen 2024:
• Finn Erlend Ødegaard (Bondelaget) – Nytt gjødselregelverk og konsekvenser for landbruket
• Thomas-Erik Smeby (Statsforvalteren) – Nye miljøkrav og bakgrunnen for disse
• Lars Halvor Stokstad Oserud (Gårdbruker i Ullensaker) – Erfaringer fra nabofylket
• Lars Kjus (NLR) – Tilpasninger og økonomi i nye miljøkrav
• Svein Øivind Solberg (HINN) – Effekt av redusert jordarbeiding og bruk av fangvekster på jord, planter og miljø
• Kari Bysveen (NLR) –Hvilke fordeler har miljøkravene for jordlivet, og hvilke andre tiltak kan vi gjøre for å bedre jordhelsen. Praktisk økt.
Takket være midler fra Statsforvalteren i Innlandet var arrangementet gratis å delta på, Blæstaddagen arrangeres av:
Høgskolen i Innlandet, Norsk Landbruksrådgiving SA, Hedmarken landbrukskontor, Innlandet Bondelag,
Vekstra – Hedemarken Regnskap, Landkreditt Bank.